Murphy törvények foltvarróknak

 

  

     

 

Vannak foltmunkák, amiben olyan az anyag, mint az öregkori szex. Kevés kell belőle, de az nagyon. És minőségi.

 

Ha kidobtad azt a neonsárga blúzt, amit a szomszédasszonyod akart rád sózni, a következő kiállítás díjnyertes munkájáról pont ez a szín fog rád mosolyogni.

 

A foltvarrónak sok anyaga lehet, de elég soha. Ha nem találod meg azt amit keresel, és pótolod valamivel,  a kupac tetejéről fogja nézni, hogy elkészült a munka nélküle is - csak éppen nem lett olyan amilyet szerettél volna.

 

Ha végre megtaláltad azt az anyagot, ami színben passzol a munkádhoz,  akkor kiderül, hogy nem bírja azt a hőfokot, amit a  másik anyag megkövetelne. Választhatsz, hogy az egyik olvad el a vasaló alatt, vagy a másik marad gyűrött.

 

Ha a gyönyörű  fémszálas tűzőcérnáddal akarsz tűzni,  csak otthon derül ki a harmadik tű törése után, hogy ezt csak spéci tűvel lehet varrni. Ha a tűket is beszerzed, és letűzöd vele a quilted, akkor kiderül, hogy a mintás anyagon egyáltalán nem látszik hogy ez egy csodacérna, és ott vagy, mint ha a fiókban levő három kiló gépcérna valamelyikét használtad volna.

 

A kezeinknek a gyakorláshoz éppen annyi év kell, hogy szépen tudjunk dolgozni, mint amennyi alatt a szemünk elromlik, hogy már ne tudjunk olyan szépen dolgozni.

 

A foltvarrás helyigényes. Ha sok a helyünk, a  rendelkezésünkre álló hely egyenesen arányos azzal az idővel, amit a vackaink keresésével töltünk, amiket ide-oda leraktunk.  Kicsi hely esetén fordított az arány, minél kisebb a hely, annál több időt töltünk az ide-oda rakosgatással, hogy egy kicsit több legyen a hely. Tanulság, nekünk semennyi hely nem jó.

 

Az anyagszükséglet kiszámításakor mindegy milyen eredményre jutsz, szorozd meg kettővel. Így van rá esélyed, hogy a végén csak egy tíz centis darab fog hiányozni. Ha megrendelésre dolgozol, meg ne mond a vevőnek, úgyse fogja elhinni, hogy mennyi anyagot használtál fel. .

 

Ha a gombostűid közé egyetlen is bekeveredett, ami vastagabb – tehát használhatatlan -  minden odanyúlásnál az az egy fog a kezedbe kerülni. (míg ki nem dobod)

 

A gyűszűk betakarják az asztalodat – míg géppel kell varrnod. De mikor fércelésre sor kerülne, az utolsó darabig elbujdosnak.

 

Ha szabad gépi tűzést csinálsz, a szemed pont addigra fog véglegesen elfáradni, mikor belejönnél.

 

Ha elhatározod, hogy rendet raksz a dolgaid közt, és éppen térdig állsz az anyagaid közt,

legalább három ismerős fog benézni, hogy összecsapja a kezét: Tejóisten hogy lehet ilyen rendetlenségben élni?! De ha csillivilli a lakásod, a kutya nem nyitja rád az ajtót.

 

Ha lefotózod a munkádat, amivel kivételesen igen meg vagy elégedve, a  képen a lényeg nem látszik,  látszik viszont egy lerúgott papucs, és egy ottfelejtett locsolókanna. És az egészet kettévágja egy rávetülő árnyék.

 

A lógó cérnaszálak törvénye: Hiába nézed át a kész munkát ötvenötször nagyítóval, legalább két szál láthatatlan  marad, ezek csak a zsűritagok kezében fognak rejtekhelyükről előbújni.

 

Ha beolajoztad a varrógéped, akár meddig sétáltathatod le-fel a géprongyon,  ha varrni kezdesz vele, egy csepp olajat ki fog magából sajtolni, hogy bepiszkítsa a quiltedet. 

 

Ha úgy gondolod, hogy még rengeteg időd van a pályázati munka elkészítéséhez, ki fog derülni, hogy nem a feladási, hanem a beérkezési időpontot adták meg, és már el is késtél vele.

 

Ha fél éjszakát gondolkoztál egy szabásmintán egy táskához, és több napi kínkeserves munkával megvarrod, a neten, vagy valamelyik könyvedben eléd jön egy pofonegyszerű kivitelben.

 

Minél több újságot, könyvet, linket, leírást, stb gyűjtögetsz össze a jövendő munkákhoz, annál több időbe kerül köztük megtalálni bármit is, és annál kevesebb időd marad a tényleges munkára. Ha viszont kevés a szakirodalmad, a magad feje után kétszer annyi időbe kerül megvarrni valamit. Tanulság: nekünk minden sok időbe telik.