Íves Crazy  
     

Módszerem végtelenül egyszerű,  mégis nagyon látványos quiltek készíthetők vele.

A technika lényege: egy molinó alapra varrjuk a blokkokat,  a crazy technika módszerével, de nem egyenesen, hanem ívesen. Gombostűt nem használunk, hanem egy csipesz segítségével igazítjuk a felvarrandó foltot  Mivel a quilt tartását az alap molinó biztosítja, így a foltvarrók által kevéssé népszerű selyem is nagyon jól felhasználható erre a technikára.  –Mivel ívben húzzuk, a hátrányos tulajdonsága, hogy nyúlik, itt előnyösen használható, a vasaló alatt szépen kifekszik. A selyem kifoszlásának is kicsi az esélye, mivel a molinó kordában tartja. Minél vékonyabb a selyem, annál jobban kezelhető. 

 

Szükséges hozzá a blokk méretének megfelelő méretű molinó,  sok sok selyemanyag, varrógép, és egy csipesz.  A sok sok selyemanyagot úgy kell érteni, hogy nagyon sok, mert sok a hulladék, viszont ez nagyon jó temetője a döglött nyakkendőknek, kiszuperált selyemblúzoknak, turkálóból visszamaradt mégakármireisjólesz rongyoknak.

A selymeket  maximum 3 cm széles srég pántokká vágjuk  Minél merészebb ívet akarunk varrni, annál keskenyebb csíkot használunk.

 

A munka menete: Próbaként egy egyszerű blokkot varrunk, hogy szokjuk a csipesz használatát. A csíkokat egyenesen varrjuk a molinóra és egymáshoz, de nem használunk gombostűt, hanem a csipesszel igazítjuk a kívánt helye. Minden levarrt csíkot vasalunk. A blokkot a varrógép alatt csak a bal kezünkkel vezetjük, a jobb kézben a csipesz van.

 

Ha már megbarátkoztunk a csipesszel, varrjuk C ívben a következő srég anyagot. C ívnél a csipesszel kicsit húzni kell az anyagot, hogy szépen kifeküdjön vasaláskor. Ha megy, akkor jön a D vonalú ív. Itt nem húzni, hanem kicsit rátartani kell a srég pántot. Ugyanazt az anyagdarabot varrhatjuk C majd D ívben is, de figyeljünk, hogy a C ívet húzzuk, a D-t kicsit rátartsuk a csipesszel. Az anyagot a varrógép alatt a bal kéz tenyér élével igazítjuk. Mivel e spontán munka, nem kell milliméterezni, egy a fontos.: Minden anyagszél le legyen varrva,  mert amit nem veszünk észre időben, később nagyon nehéz javítani.

 

A C és a D ív A C ív varrása A D ív varrása

 

Hibalehetőségek: A folt fodrozódik. Ez akkor történik, ha széles a csík és éles az ív, vagy ha a C ívben rátartottuk az anyagot.  Javítás: vagy vágjuk le a fodrozódó részt, vagy varrjuk enyhébb ívben.

A varrás összehúzza az alap molinót: Ez akkor történik, ha a D ívben húztuk rátartás helyett, vagy túl erős az ív. Bontsuk vissza addig a foltot, míg a molinó nem lesz sima.

  

Ha már begyakoroltuk a keskeny srég csíkokkal a varrást, megpróbálkozhatunk kiszabott íves anyagokkal, mert ezzel a technikával nemcsak spontán, crazy  blokkokat, vagy csíkokat lehet varrni, hanem megtervezett, a molinóra felrajzolt virágokat, vagy más figurákat is.

 

 

Quilt tervezése:

 

 

Akkora darab molinót veszünk, amekkora a kész quiltünk lesz.

A tervet a molinón előrajzoljuk.  A tervet úgy készítsük, hogy a  molinót akkora blokkokra, vagy csíkokra  vágjuk, hogy a varrógéppel tudjunk rajta dolgozni. Ezeket a vágásvonalakat megrajzoljuk, és jelzéseket teszünk rá, hogy összevarráskor a szétvágott molinó újra pontosan találkozzon. Ajánlatos beszámozni is a darabokat, hogy  tévedés ne legyen, de a keveredést megelőzendő egyszerre csak azt a csíkot vágjuk le a terv molinóról, amin dolgozni fogunk. Fontos, hogy egy halvány jelölőtollal jelöljük, hogy a molinó melyik oldalára fogjuk a selymeket felvarrni!  A számozást vezessük át a molinó másik oldalára is, mivel a színét a selyemmel le fogjuk takarni.  

A selyemfoltokat a fent ismertetett módon rávarrjuk a molinó darabokra (csíkokra, vagy blokkokra, ahogy terveztük.) A selyemnek varrásszélességgel túl kell érnie a molinón.  A kész blokkokat úgy varrjuk össze, hogy a molinón a jelzések találkozzanak. A molinóra összevarrásnál nem varrunk rá, hanem él az élhez kell találkoznia. 

Fontos, hogy folyamatosan ellenőrizzük, hogy nem bújik-e meg valahol egy levarratlan anyagszél. Kellemes bibirkélést!!

 

A Doki takarója és a tervrajz: A Big Bang tervei és a kész mű:

 

 

 

 

 

  Csavart zsenília

  Így készült a kicsi táska  Nagykendők

  Tűzés

  Sámánfonás

  Papírra varrás

  Főoldal